Murhamysteeri

Palanderin talon Murhamysteeri museossa -peli. 3.11.2018 Hämeenlinna.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on luonut mitä mainioimman murhamysteerin keskelle Hämeenlinnan kaupunkia. Miljöönä on Palanderin talo, museokoti, joka esittelee porvarisperheen asumista sata vuotta sitten. Peli on Suomen museoiden ensimmäinen kautta aikojen, ja sen on käsikirjoittanut Mysteeri.

Ratkaistu

Kierroksen aluksi oli selkeä perehdytys ja materiaalia arvoituksen ratkaisun avuksi. Sivun mittainen rikospaikkaraportti saattelee osallistujat marraskuuhun 1911. Tekstin käänteinen sanajärjestys ja lauseenparret virittelevät pelaajat tunnelmaan:

Saapui eilen illalla tieto, että oli Palanderin talosta löydetty ruumis.

Murhamysteeri museossa -peli

Mysteerin selvitys kuljettaa vierailijat huoneesta toiseen jämäköiden ja taitavien näyttelijöiden ohjaamana. Vaikka kierros on pelillistetty ja vierailijoilla on oma annettu roolinsa ja tehtävänsä, ajan tapakulttuuri ja sovinnaissäännöt tulevat selväksi. Kun eteisestä astuttiin sisään peliin, aikakausi todellakin vaihtui.

Joukkueemme, kolmen työssä käyvän keski-ikäisen naisen porukka, huvittui kovasti kommenteista, jotka koskivat talon nuoren tyttären elämäntilannetta. Onhan se niinkin, ettei koruompelun merkitystä voi väheksyä.

Koruompelu

Keskustelimme jälkikäteen myös aikakaudelle ominaisesta puhetavasta ja talon palvelus- ja herrasväen suhteista. Kun seisoo Palanderin talon keittiössä ja tarkastelee varustelutasoa, ei voi kuin ihmetellä, miten monen ruokalajin illallisen loihtiminen saliin aikoinaan on onnistunut. Tiskivuorista nyt puhumattakaan.

Peli kesti tunnin verran, mikä on sopiva aika keskittyä päättelemään, mitä oikein tapahtui ja miksi. Mitä hoksaavampia ja uteliaampia joukkueen jäsenet ovat, sitä enemmän kierroksesta saa irti. Kierroksen lopuksi joukkueen tulee raportoida kaupunginviskaalille tutkimusten tulokset.

Marraskuun kierrokset on loppuunmyyty, mutta helmikuulle 2019 on suunnitteilla lisää kierroksia.

Lisätietoja https://hmlmuseo.fi/2018/10/02/murhamysteeri-museossa-10-11-2018/

 

 

 

 

 

 

One thought on “Murhamysteeri

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: