Se murhaa joka osaa

Tapani Bagge 2016. Se murhaa joka osaa. Dekkarin tekemisen taito. Docendo, EU. 211 s.

Viime vuodet ovat olleet kotimaisten dekkarintekijöiden kulta-aikaa. Aiemmin viihteenä pidetty rikoskirjallisuus on muuttunut äärimmäisen kilpailluksi ja silti moni yrittää alalle juuri kirjoittamalla dekkarin. Tähän tarpeeseen vastaa Tapani Baggen opas, joka on kirjoitettu vankalla asiantuntemuksella ja pilke silmäkulmassa.

Oman kirjailijanuransa ohella Bagge on ansioitunut myös kirjoittamisen ohjaana. Ensin Orivedellä ja sitten Ahlmanilla kirjailija veti viikon mittaisia Dekkaripajoja. Niiden pohjalta syntyi sadas teos, dekkarin laatimisen täsmäopas.

Pieni suuri piiri juhlii, sadas postaus.

Teos avaa kurssia syvemmin henkilöhahmojen luomista, erilaisia juonimalleja, näkökulman ja tyylin valintaa. Raymond Chandlerin, kuten muidenkin esiteltyjen kirjailijoiden, laatimia ohjeita Bagge kommentoi yksitellen. Yhden luvun verran Jarkko Sipilä puolestaan varoittelee tyypillisimmistä virheistä. Oppaassa on kaiken kaikkiaan 27 lukua, joissa mm. kuvataan erilaisia dekkarityyppejä, jännityksen rakentamista ja genreen olennaisesti kuuluvaa murhatavan ja murhattavan valintaa. Melkein jokaiseen lukuun liittyy harjoitus tai pari. Taustoittamisen perusteellisuudestakin muistutellaan.

Kun yksityiskohdat pitävät kutinsa, kokonaisuuden voi valehdella. (Outsider)
TAPANI BAGGE

On hyvä, että oppaassa kerrotaan myös kirjoittamisen motiiveista, työskentelypaikasta ja aikatauluttamisesta. Tyypilliseen tapaansa Bagge lisää mukaan oivaa huumoria. Esimerkkinä käy otsikko: ”Kuinka kustantajaa lähestytään – ase kädessä vai ilman?”

Kirjassa on mukana iki-ihana klassikkoharjoitus, joka sijoittuu entisen Oriveden opiston lammelle. Parhaiten opas palvellee itsenäisesti kirjoittavaa, sillä osa harjoituksista on pitkiä, mutta mukana on kirjoittajaohjaajille sopivia harjoituksia. Kirjoittamisen oppaaksi teos on monipuolinen, sillä kautta linjan lukijaa opastetaan myös lukemaan dekkareita. Siksi kirja sopii myös genrestä lukijana kiinnostuneelle. Tehtävien avulla voi tutustua eri lajityyppeihin ja löytää jonkin uuden kirjailijankin.

Oriveden opiston lampi.

Yhdestä asiasta täytyy varoittaa. Kirjoittaminen koukuttaa. Osallistuin itse heinäkuussa 2016 Dekkaripajaan. Sittemmin olen kohdannut monia ammattilaisia mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä: harrastajakirjoittajia, wanna be -kirjailijoita, kirjailijoita ja jopa kustantajia, joilla kaikilla on yhteinen nimittäjä: Dekkaripaja.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: