Jäätävää kyytiä

Tapani Bagge 2022. Jäätävää kyytiä. Aviador kustannus, Tallinna. 104 s.

Tapani Bagge on kirjoittanut verraten paljon lapsille ja nuorille. Viimeksi olen tutustunut Ukulele-etsivä Nanan ja Armaan seikkailuihin, jotka ovat sittemmin saaneet jatkoakin. Nyt on vuorossa juurevasti Hämeeseen sijoittuva kahden nuoren tähdittämä jännitysromaani.

Päähenkilöt ovat 15-vuotiaita. Archie alias Arto on James Deaniä muistuttava kapinallinen ja Tanja kiltimpi. Tarina alkaa räntäsateessa kotimatkalla, jonka jouduttamiseksi Archie päättää ”lainata” kulkuneuvon sairaalan parkkipaikalta. Hoitajien autot jäävät paikoilleen, kun DeSoto Adventurer suorastaan jätetään otettavaksi avaimet virtalukossa.

Kyyti todellakin kylmää, sillä 15-vuotias kortiton kuljettaja ajaa juuri niin hyvin kuin 15-vuotias kortiton ajaa. Kulkuneuvot vaihtuvat tiuhaan. Kun kanikopiksi muutettu Skoda ei käynnisty, traktorilla pääsee. Kanta-Hämetta tarkemmin tuntemattomille todettakoon, että autojen omistajat maalla ovat, paitsi tämän kirjan sivuilla, oikeassakin elämässä hämmentävän hyvin aseistautuneita.

Yhtä latautunutta on Baggen teksti. Todellisten paikkojen lomaan istuu mainiosti unohdetun oloinen kirjailijakoti. Jäisessä sohjossa liukastelevat nykynuoret saavat lempeän osuman Baggelta:

– Sulo Armainen, Tanja sanoi. – Ikinä kuullutkaan.

TAPANI BAGGE

Nuorena maailma on siitä ihana, että kuulee asioista ensimmäistä kertaa: kirjailijoista ja kukista, mehiläisistä ja DeSoton kääntösäteestä. Vaikka Armaisen runous ei nappaa nuoria, kirjailijan mökki saadaan kuitenkin lämpimäksi.

Jos olet joskus kuullut nuoren valittavan, ettei kirjassa tapahdu mitään, suosittele tätä. Saattaapa joku aikuinenkin viihtyä teoksen ääressä, sillä kirjailija Armaista, tuota syyttä suotta unohdettua, on hyvä pysähtyä muistelemaan. Todelliset helmet eivät paistattele kirjamessujen valoissa, vaan kätkeytyvät pienlevikkisiin harvinaisuuksiin.

Sain arvostelukappaleen kustantajalta.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: