101 tapaa tappaa aviomies

Laura Lindstedt & Sinikka Vuola 2022. 101 tapaa tappaa aviomies. Menetelmällinen murhamysteeri. Siltala, Helsinki. 202 s.

Rikoskirjallisuudesta kiinnostuneiden iloksi on tehty tyyliopas, jossa varioidaan samaa tarinaa 101 tyylillä. Teoksen esikuvina on ollut Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia ja Simon Bondin kuvakirja Satayksi tapaa käyttää kuollutta kissaa. Perustarina pysyy koko ajan samana: aviovaimo tappaa väkivaltaisen miehensä, ja norjalainen oikeus vapauttaa naisen. Teema ei ole kirjailijoiden omaa keksintöä, vaan tositarina löytyi Alibista.

Toisin kuin kuvittelisi, kirjailijat eivät ole ottaneet käyttöön kaikkia taiteellisia keinoja. Lähtökohtana on päinvastoin ollut sellainen menetelmällinen kirjoittaminen, joka perustuu ehtoihin, sääntöihin tai rajoitteisiin. Niiden päämääränä on tuottaa mahdollista kirjallisuutta. Menetelmää käyttää ranskalainen kirjailijaryhmä Oulipo. Tekniikka voi kohdistua tekstin muotoon tai sisältöön, rakenteeseen tai kirjoitusprosessiin. Siksi laatu tai luettavuus ei ole ensijainen kriteeri. Laura Lindstedt (s. 1976) ja Sinikka Vuola (s. 1972) – kumpikin ansioituneita kirjailijoita – eivät kuitenkaan jää yhdistämään kirjoittamista ja matematiikkaa oulippolaisten tapaan, vaan hyödyntävät lisäksi pastisseja, eri runokaavoja ja parodioivat erilaisia arkisiakin puhetyylejä.

Luin teosta hitaasti. Kun Anja tappoi Thorvaldia viidettä kertaa, jätin kirjan yöpöydälle lepäämään. Teos kesti lukutapani hyvin. Samalla oli mahdollista pysähtyä eri variaatioiden ääreen. Tekijöiden tyylillinen taituruus tuottaa iloa lukijalle. Väliin teksti on räävitöntä, tieteellisen toteavaa, viranomaiskieltä tai runoa. Esimerkiksi lorussa kuvataan avioliittoa:

… talon herrasta hämminki,

hämmingistä huorittelu,

huorittelusta juominki,

juomingista jättiläinen,

jättiläisestä rottinki,

rottingista raakalainen,

raakalaisesta kettinki,

kettingistä kallovamma…

LAURA LINDSTEDT – SINIKKA VUOLA

Teoksen ansioihin kuuluvat kattavat alaviitteet, joissa selvitetään perusteellisesti eri tyylien taustaa. Kirjoittamista harrastava tai opettava saa viitteistä vakuuttavan tietopaketin eri tyyleistä. Toiseksi naisnäkökulma on tuore. Variaatioita lukiessa väkisinkin korostuu miehen asema uhrina perinteisen ”nainen uhrina”-asetelman sijaan. Vaikka rajoitteiden kanssa kirjoittamista voi pitää kikkailuna, suosittelen lämpimästi kokeilemaan Mathewsin algoritmia, jossa teksti järjestellään uuteen järjestykseen. Siirto voidaan tehdä oikealle:

Toivoin hartaasti, että kotona odottaisi rekkitanko, Anja tunnusti poliisille kireällä äänellä.

LAURA LINDSTEDT – SINIKKA VUOLA

Suunnan voi toki vaihtaa vasempaan, jolloin päädytään versioon B:

Toivoin hartaasti, että ostaisin kiväärin lahjaksi, Anja tunnusti poliisille vapaana naisena.

LAURA LINDSTEDT – SINIKKA VUOLA

Esipuheessa tekijät kertovat kirjoittamisen olleen seikkailua. Lukijanakin pääsee mukaan seikkailuun – ja saa uusia menetelmiä kirjoittamiseen.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: