Aribo

Kale Puonti 2022. Aribo. Bazar Kustannus, EU. 287 s.

Riihimäkeläinen Kale Puonti on edennyt Pasilan Myrkky -sarjassaan neljänteen osaan. Aiempien osien tapaan nytkin on keskiössä huumekauppa, mutta aihetta laajennetaan nigerialaiskirjeisiin ja ihmiskauppaan.

Neljännessä osassa tapahtumat keskittyvät Helsinkiin, mutta huume- ja ihmiskaupan globaali luonne hahmottuu hyvin tutkimusten edetessä. Rikosylikonstaapeli Kalle Pesonen käy etsimässä todisteita sekä Tallinnasta että Tukholmasta. Myös poliisien kielitaito tulee hauskasti esiin.

”No, täytyy myöntää, että hengailin pari vuotta sen meidän tulkin kanssa, mutta kyllä minun venäjä aika ruosteessa on”, Tenhunen naurahti.

KALE PUONTI

Pasilan Myrkyn ryhmä on jokseenkin ennallaan. Itse nautin erityisesti kirjan puolivälin jälkeen vahvasta poliisityön kuvauksesta. Pesonen ei liiaksi, eikä kukaan muukaan, sooloile, vaan toiminta etenee luontevan oloisesti koko ”orkesterin” voimalla.

Teoksen naiskuva on melkoisen uhrivoittoinen. Nigerialaisnaiset esitetään lähes tahdottomina tottelijoina, joita kuljetetaan pitkin Eurooppaa sutenöörien tahdon mukaan. Myös rakkaushuijauksen kohteeksi joutuva Siiri Aalto siirtää ”amerikkalaiselle upseerilleen” huomattavat summat rahaa. Kaipaisin henkilögalleriaan vähän enemmän vaihtelua. Esimerkiksi Pipsa toimii mainiosti mustan ja valkoisen alueen rajapinnassa.

Siiri Aallon pojan Pekko Aallon toiminta harmaalla alueella on mielenkiintoinen kokeilu. Internetiin sijoittuvista rikoksista ja niiden tutkinnasta lukisi enemmänkin.

Kaiken kaikkiaan Pasilan Myrkky kehittyy osa osalta, ja sitä voi lämpimästi suositella muillekin.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: