Syöksyvirtauksia

Tero Seppänen 2017: Syöksyvirtauksia. Stresa osk, Tallinna. 72 s. Kannen kuva Tero Seppänen, graafinen suunnittelu Amelia Nyman.

Tero Seppäsen esikoinen on novellikokoelma Syöksyvirtauksia. Tekijä on yksi kuudesta juuri aloittaneen osuuskunnan kirjailijasta.

Seppänen_kansi_tausta

Keskushenkilönä on ylikonstaapeli Tauno Kähtävä, jonka sukunimi tarkoittaa sotilasslangissa alkuasukasta. Mitä Lovetun piirin sivutoimipisteen päivystyshuoneeseen tulee, sitä Kähtävä juuri on, aboriginaali. Kustannuspaikaltaan Kähtävä tarkkailee kirkonkylän elämää. Hän välttelee parhaansa mukaan liikettä ja muutoksia, koska paikalla on jo tarpeeksi liikkuvia osia: kello ja keinutuoli. Eivätkä nekään liiku samaan tahtiin ylikonstaapelin kanssa.

Teosta ryydittää paikoin ronski huumori, jonka kohteena ovat sekä asiakkaat että poliisit. Tunnistusrivi voidaan muodostaa virkapukuisista poliiseista ja novellissa ”Herkät kädet” saatellaan putkaan hulvattoman humalatilan saavuttanut nainen. Aiheiden valinnasta ja kielestä näkee, että kirjailija on poliisi.

Pinnan alla on kuitenkin vakavampi taso. Kähtävä käy saattelemassa viimeiseen lepoon vakiasiakkaitaan, niitä, joilla muita saattajia ei ole.

Taidokkaassa ”Kähtävän pienessä joulutarinassa” on yhtä aikaa lempeä ja jäätävä kuvaus painajaisesta, joka saa hälyttimetkin laukeamaan. Poliisin työ maksattaa verot jouluyönä. Mahdollisuuksien rajoissa on selviytyminen ja henkiin jääminen, poliisillakin.

Tämäkin päivä on joutunut ehtooseen, on hyvät mahdollisuudet selvitä hengissä huomiseen.

Teos on tutustumisen arvoinen. Pienessä kirkonkylässä asuu yllättävän mielenkiintoisia hahmoja.

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: