Selvästi syyllinen

Hanne Dahl 2017: Selvästi syyllinen. Myllylahti, Espoo. Murha Mylly 153. 256 s.

Hanne Dahlin neljäskin teos sijoittuu Hauholla ja Hämeenlinnaan. Aiemmista teoksista mukana ovat rikosylikonstaapeli Pirkka Juutilainen, yrittäjät Hellevi Kaski ja Kirsti Haapio sekä tämän tytär Ilona.

Selvästi syyllinen

Hauholaiset muodostavat tiiviin yhteisön, joten paikkakunnalle muuttavaa yksinhuoltajaperhettä seurataan tiiviisti. Sinikka ja hänen lapsensa Rikke ja Haije otetaan kuitenkin hyvin vastaan. Jokainen löytää nopeasti työtä itselleen.

– Tuossa kassalla äsken selvisi, että teidän keittäjänne on katkaissut jalkansa.

– Niin?

– Tuota, sitä vaan, että satun itse olemaan ammatiltani keittäjä, nyt kesälomalla. Voisin auttaa tarvittaessa…

HANNE DAHL

Kuolemantapausten vuoksi Hämeenlinnan poliisi kiinnostuu varsin pian Rikkestä, joka joutuukin pidätetyksi useita kertoja. Romaanissa ei kuitenkaan seurata pelkästään poliisin toimintaa, vaan näkökulma vaihtelee milloin poliisin, Rikken, tämän äidin, Hellevin hovin yrittäjien tai syyttäjänä toimivan Ilonan välillä. Rikosten selvittämisessä on paikallinen yhteisö avainasemassa. S-Marketin edustalla päivystävät asukkaat tietävät ja tiedottavat kuulumiset ajatuksen nopeudella.

Teoksen henkilögalleria on varsin laaja, ja lukijan avuksi on liitetty tärkeimpien henkilöiden luettelo kirjan alkuun, mikä tulee tarpeeseen. Paikoin lukija saa tiukan vyörytyksen keskeisten henkilöiden parisuhteista ja lapsista: Reima ja Vertti saapuvat ja lähtevät, samoin Ilonan ja Kirstin miesystävät. Siltä osin olisi voinut valikoida ja karsia.

Kerronta etenee aikajärjestyksessä kesäkuun ensimmäiseltä viikolta juhannuksen aluspäiviin saakka. Teosta leimaa kiireetön kantahämäläinen tunnelma: täytekakkuja leivotaan ja syödään murhatutkimusten välissä useammankin kerran. Vahva yhteisöllisyys on teoksen parasta antia.

Pienin varauksin voi sanoa teoksen edustavan cozy crime -genreä. Vaikkei rikoksia tutkikaan neiti Marplen kaltainen yksityishenkilö, ovat genren tunnuspiirteet muuten osuvia. Tapahtumat sijoittuvat pieneen yhteisöön, ja väkivallan kuvaaminen on etäännytetty. Poliisina Juutilainen on varsin tuttavallinen, lähes suulas, mitä tutkinnan yksityiskohtiin tulee.

Lukukokemus on kiinnostava: Hauholle uskaltaa mennä ja siellä asua tämänkin jälkeen.

 

 

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: