Heinäkuun hurmeiset niityt

JP Koskinen 2021. Heinäkuun hurmeiset niityt. Murhan vuosi 7. Crime Time, EU. 298 s.

JP Koskisen Murhan vuosi -sarja on edennyt seitsemänteen osaan, Heinäkuun hurmeiset niityt. Juho Tulikoski jatkaa tutkimuksia enonsa Kalevi Arosuon kanssa. Tällä kertaa Juho Tulikoski on toipilaana, mikä selittää unenomaiset liukumat Hämeenlinnan historiaan ja paluut nykyhetkeen. Jopa teoksessa vieraileva Tapani Bagge huolestuu ja tiedustelee Juhon vointia, joka vastaa:

– Ei niin pahasti, että olisi pitänyt sanoa hyvästi. Mutta sen verran voin paljastaa, ettei luodinreikiä kannata huvikseen kerätä, ei ainakaan omaan kroppaansa.

JP KOSKINEN

Koskinen kuljettaa taitavasti kahta eri aikatasoa. Historiaan sijoittuvassa tarinalinjassa kertojana ja näkökulmahenkilönä on nuori knihti, joka siirtyy lensmanni Carolus Mussen apulaiseksi. Apulainen pääsee silminnäkijäksi murhatutkintaan. Lukijalle herkullista antia on viimainen talvi 1700-luvulla. Kaupunki on hämärä ja viheliäisessä kunnossa.

Heinäkuussa etsiväparin suku tiivistää rivejään. Aiemmissa osissa Tulikosken sisarukset, Juho ja Johanna, näyttivät olevan aivan eri sivuilla perinnöksi saatujen taulujen myynnin tilityksissä. Suomeen palannut Johanna osoittautuu kuitenkin luotettavaksi.

Sen sijaan Kalevi Arosuo on tukalassa asemassa. Hän joutuu tiukan tutkinnan kohteeksi, mutta salaisuudet jäävät yhä selvittämättä. Juho saa enonsa papereita haltuunsa, mutta kiusallisesti niiden sisältöä ei vielä lukijalle paljasteta.

Edellä mainittujen kehyskertomusten lisäksi kummallakin aikajanalla on omat, tutkittavat tapauksensa. JP Koskinen johdattaa lukijan pohtimaan oikeuden luonnetta. Pitäisikö väärin perustein tuomittu henkilö vapauttaa vankilasta? Vaatiiko oikeuden toteutuminen vangitsemista tai tuomiota? Missä kulkee raja: päättääkö tutkija, mikä on kohtuullista? Rikosten selvittely saa lukijankin miettiliääksi.

Murhan vuosi etenee vahvasti ja varmasti. Koskinen vaihtelee mestarin tavoin henkilöiden välisiä jännitteitä, lisää ja poistaa painetta. Ote on vaivattoman kevyt ja nautittavan syvä yhtä aikaa.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: