Himon varjo

Timo Sandberg 2017: Himon varjo. Karisto, Tallinna. 325 s.

Timo Sandbergin teoksessa Himon varjo seurataan komisario Erkki Heittolan työtä Lahden poliisilaitoksella. Teos on Heittola-sarjan kymmenes osa. Yksin asuneen Heittolan yksityiselämä piristyy, kun Taru Lund palaa tyttärineen Järvenpäästä takaisin Lahteen. Perhetilanteen muutos tarkoittaa Heittolalle myös uutta tehtävää, hevostenhoitajana.

Sandberg_2017

Sandberg on poiminut mukaan ajankohtaisia teemoja. Tutkimuksissa seurataan niin vanhusten kohtelua hoitolaitoksissa kuin maahanmuuttajia vastaanottokeskuksissa Hennalassa ja Vääksyssä. Kantaväestön suhtautuminen maahanmuuttajiin on kaksijakoista: naiset suhtautuvat miehiä myönteisemmin saapujiin. Teoksen asetelma osuu nyky-Suomen kipukohtiin. Kirjailija roolittaa maahanmuuttajat ystäväksi, rakastajaksi,  siskoksi ja hoitajaksi. Täsmällisesti kuvataan myös nettisivujen vihakirjoittelua ja mielenosoittamista julkisesti ja yksityisesti.

Suomi ei ole kaikille suomalaisillekaan helppo paikka. Reiskan muotokuva syrjäytyneestä ja torjutusta miehestä on onnistunut. Kovin pieniä ja lyhytkestoisia ovat ymmärretyksi tulemisen tunteet hänelläkin.

Kaveruudet olivat pätkäsuhteita, tyttöystäväkokeilut päättyivät lyhyeen. Viina ja kitaran näppäily toivat hetkellisen helpotuksen. Hän teki lauluja omasta elämäntilanteestaan ja esitti niitä joskus kavereille.

Naislukijalle Himon varjo on paikka paikoin aika raskaslukuinen. Lundia lukuun ottamatta naisille käy huonosti; uhriksi valikoituminen on kulttuuri- ja sukupolvirajat ylittävää, kategorista. Muitakin rooleja naisille voisi valita. Teosta piristää onneksi paikoin huumori.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: