Editointi

Mitä tapahtuu, ennen kuin käsikirjoitus on valmis? Hanna ”Morre” Matilainen nosti riman korkealle eilen Tapiolan kirjastossa Espoossa kertoessaan editoinnista. Käsikirjoitus ei saa olla kustantamoon lähettäessä vähän sinne päin tai melko hyvä, vaan sen pitää olla paras mahdollinen.

Sininen hetki Tapiolan kirjaston edessä

Raakaversion on hyvä antaa levätä puolisen vuotta, jotta tekstiin saa riittävästi etäisyyttä. Morre suositteli lukemaan oman tekstin kahdesti: ensin ilman kynää ja sitten toisen kerran muistiinpanoja tehden. Tavoitteena on pohtia, onko tekstiin tyytyväinen.

Koska kaikkea ei kuitenkaan havaitse, on hyvä pyytää palautetta. Ja juuri tässä kohdassa pitää olla varovainen: ei – läheiset eivät ole paras vaihtoehto. Verrokkilukijat kirjoittamiskurssilla eivät myöskään ole yksiselitteisen hyviä. Kumpaiseltakin ryhmältä voi saada liian hyvää palautetta, mitä toki tarvitsee yksinäisinä hetkinä, mutta muokkaukseen siitä ei ole hyötyä. Halutessaan arvostelupalveluja voi käyttää ja toivoa, että saa tekstilleen sopivimman arvostelijan. Monet ammattilaiset sen sijaan käyttävät luottolukijaa, jolta saa suoraa ja täsmällistä palautetta.

Palautteen tulisi antaa hautua, eikä korjauksia tule kiirehtiä. Niitä pitää miettiä tarkasti.

Älä hosu!

MORRE MATILAINEN

Käsikirjoitukseen voi tehdä pieniä muutoksia, jos ne riittävät. Aina ne eivät riitä, jolloin edessä on editointi pinosta. Menetelmä on työläs, mutta kannattava. Käytännössä koko teksti kirjoitetaan alusta asti uudelleen uuteen tiedostoon.

Kirjailijan huoneentaulu

Seuraava lepuutusvaihe on lyhyempi, parista viikosta kuukauteen. Kun teksti tulostetaan uudelleen vaihdetulla fontilla, virheet on helppo havaita ja korjata.

Tämän jälkeen teksti on valmis lähetettäväksi kustantamoon. Mitä sitten tapahtuu, on lähes yhtä kiehtovaa kuin editointikin. Paikalla ollut yleisö kävi vilkkaan ja monipuolisen keskustelun editoinnista, vuorovaikutuksesta kustannustoimittajan kanssa sekä kustantajien toiminnasta esikoiskirjojen ja seuraavien teosten kohdalla. Oheismateriaalina Morre jakoi osallistujille Anne Leinosen Kirjailijan huoneentaulun.

Lue lisää Morren maailmasta http://morrenmaailma.fi/ .

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: