Elisa Kirjan Dekkari-ilta

Elisa Kirjan dekkari-ilta, live Facebook 19.4.2018

Elisa Kirja järjesti Helsingissä dekkari-illan, johon saattoi osallistua myös Facebookin livelähetyksen kautta. Ilta koostui kolmesta osiosta: rikospaikkana Aleksanterinkatu, rikoskirjailijan työ ja Rööperi – ennen julkaisemattomat tarinat. Illan juontajana oli toimittaja Tuija Pehkonen.

Nykänen
Rööperistä keskustelevat Harri Nykänen (vas.) ja Tom Sjöberg.

Rikoskirjailijan työstä olivat kertomassa Christian Rönnbacka, JP Koskinen, Tapani Bagge ja Jarkko Sipilä. Kirjailijan työ vaatii sitkeyttä, sillä tyypillisesti päivän kirjotusurakka  saattaa kestää 4 – 5 tuntiin. Sipilälle se riittää, mutta JP Koskinen kertoi välillä jatkavansa vielä toisen samanmittaisen kirjoitusvuoron tauon jälkeen. Ja teoksissa toden totta on kirjoittamista: Sipilän tuotanto lähentelee 30 teosta, Koskisen aikuisille suunnatut teokset pariakymmentä, Rönnbackan kymmentä ja Bagge on koko tuotannollaan jo ylittänyt sadan teoksen rajan.

Kirjailijat_dekkari_ilta
Osallistujat vasemmalta Rönnbacka, Koskinen, Bagge, Sipilä ja Pehkonen.

Mikä sitten pitää kirjoittamisen virettä ja viehätystä yllä? Bagge pitää tärkeänä mustaa huumoria, jonka ansiosta kirjoittaminen on kivaa. Koskista viehättää rikosromaaneissa arvoitus. Tarina kulkee kuin kello, kunnes salaisuus on selvillä. Kirjailijan työ on myös vaihtelevaa, jos kirjoittaa eri kohderyhmille. Sipilä puolestaan nauttii siitä, että tarinan saa itse keksiä. Rikostoimittajan työssä kun on ollut aiemmin omat rajoituksensa faktojen suhteen.

Siinä missä tarinan voi keksiä, oman säätönsä voi tehdä myös tapahtumapaikoille. JP Koskinen saattaa venyttää aikajanaa Hämeenlinnan kaupungin kohdalla. Hän saattaa kirjoittaa  jo puretuista tai vielä rakentamattomista rakennuksista, kuin ne olisivat paikallaan juurikin kirjan tapahtumahetkellä. Bagge puolestaan on perustanut oman kaupungin, Elviiran, likipitäen Loviisan paikalle. Pääsääntö ehkä kuitenkin on, että realismiin pyrkivissä kertomuksissa tapahtumapaikat tutkitaan.

Illan mainos

Siitä voisi päätellä, että rikoskirjailija pääsee mielenkiintoisiin paikkoihin. Jarkko Sipilä on päässyt omien sanojensa mukaan keittiön pöydän ääreen tai juttusille tutun poliisin kanssa. Christian Rönnbacka oli käynyt tutustumassa Nikkilän mielisairaalan rakennukseen 31 ja aavejahtiin. Tapani Bagge suosii omaa työhuonettaan,  ja mieluiten verhot kiinni, ettei maisema häiritse. Vierailuista hän kertoi, että yleensä kirjailija otetaan hyvin vastaan. Hämeenlinnassa hän on käynyt poliisiasemalla, vankilassa ja palolaitoksella.

Dekkari-ilta oli vuorovaikutteinen tapahtuma, joka järjestettiin Helsingissä Elisa Kulmassa liveyleisön edessä. Lisäksi tapahtuma striimattiin nettiin, jolloin keskustelua pääsi seuraamaan kotoa käsin. Esiintyjillä näytti olevan kuumat paikat lamppujen alla, mutta yhteys oli etänä hyvä ja keskustelua olisi seurannut pitempäänkin.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: