Kaunis mutta kuollut

Terttu Autere 2018. Kaunis mutta kuollut. Karisto Oy, Hämeenlinna. Kannen kuva: Catherine Abel, Autumn Zephyr. Kansi: Pirta Syrjänen. 304 s.

Hämeenlinnalainen kirjailija Terttu Autere on eläkkeellä oleva äidinkielen- ja historianopettaja. Häntä on nimitetty hyvän mielen kirjallisuuden kirjoittajaksi – hyvästä syystä. Kerronta on sujuvaa ja tasapainoista, eikä väkivaltaa kuvailla.

 
Autere

 

Autere on vahvoilla opettajaelämää kuvatessaan. Henkilögalleria on omalla tavallaan iätön. Moni nykyopettajakin tunnistaa samankaltaisia stereotyyppisiä hahmoja omasta opettajanhuoneestaan: tiukkuudesta taiteen lajin tehnyt Irja Tölli, rehtori Siljander, jonka sijasta koulun päätökset tekee hänen vaimonsa Suoma, pankinjohtajan vaimo Elsa Kesseli, joka ”harrastaa” opettamista pari tuntia viikossa, sekä rennosti työhönsä asennoituva ja pidetty maisteri Jaakko Järveläinen.

Kun penkinpainajaisviikonlopun jälkeen kaunis piirustuksen opettaja Iiris Soivio löytyy surmattuna luonnontieteen kokoelmahuoneesta, epäilykset kohdistuvat ihailijoihin. Ja niitä riittää, rehtorista pastoriin, abiturienttipoikiin ja läheisen varuskunnan upseeriin. Tapausta tutkimaan määrätään lääninetsivä Juhani Kuikka, jonka tutkimuksia on kuvattu aiemmissakin Autereen teoksissa. Kuulusteltavat todistavat kyllä yksi toisensa jälkeen, että vihamiehen sijaan tulisi mieluummin etsiä naista.

Vain kaksi paikkakunnalla ollutta ovat epäilysten ulkopuolella, lääninetsivä Kuikka itse ja hänen kihlattunsa suomenopettaja Onerva Ojala. Pariskunta on rehtorin vaimon mukaan turhankin uskalias:

Onneksi tämä opettajakunnan uusin nuori nainen, tämä maisteri Ojala oli tukevasti kihloissa. Vähän liiankin tukevasti. Oli täysin sopimatonta, että mies yöpyi neiti Ojalan asunnossa. Järveläiset saisivat huomauttaa asiasta neiti Ojalalle.

TERTTU AUTERE

Teoksen juoni noudattelee tapauksen selvittämistä, eikä isoja yllätyksiä tai jännittäviä toimintakohtauksia juuri ole. Muutamassa luvussa rikotaan rakenne kuvailemalla keskeisten henkilöiden reaktioita murhaan ja heidän tunne-elämäänsä. Eri henkilöiden ajatuksiin kurkistaminen piristää kerrontaa ja hämää sopivasti oikean syyllisen selvittämisessä.

Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle, aikaan, jonka kuvausta olisi voinut olla enemmänkin. Pirtukauppiaat vilahtavat etsivän ja nimismiehen välisessä keskustelussa ja lukion opettajien ajatuksissa kielioppivirheitä jaotellaan yhdeksän ja kuuden pisteen virheisiin.

Teoksen porvarillinen maailmankuva henkii luotettavuutta ja jatkuvuutta. Poliisi on poliisi, suomenopettaja luotettavuuden perikuva ja rikollinen jää kiinni. Pääpaino on ihmissuhteiden kuvaamisessa, ei rikostekniikassa tai yllättävissä käänteissä. Etsivä löytää lopulta syyllisen pohdittuaan todisteita oman työpöytänsä ääressä.

Kaunis mutta kuollut on cozy crimen tyylipuhdas edustaja ja sellaisena hyvin onnistunut.

naistenviikko-2018[1]Postaus liittyy Tuijatan naistenviikkohaasteeseen 2018. Muitten bloggareitten postauksista voit lukea lisää täältä

Naistenviikko 2018 käynnistyy: linkkien kokoaminen

Lue myös naiskirjailijoiden kokemuksista rikoskirjojen kirjoittajina

Miten rikoskirjani ovat syntyneet

 

3 thoughts on “Kaunis mutta kuollut

    1. Kiva olla mukana. Idea naistenviikosta on hyvä. Naiset lukevat paljon kirjallisuutta, joten joskus hyvä asiakseen keskittyä myös siihen, miten ja mistä naiset kirjoittavat.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: