Sakset tyynyn alla

Eppu Nuotio & Pirkko Soininen 2018. Sakset tyynyn alla. Bazar Kustannus Oy, Liettua. 302 s.

Kirjailijoista kumpainenkin liittyy Hämeen piiriin. Pirkko Soininen on syntyjään lahtelainen, ja Eppu Nuotio puolestaan asui joskus Riihimäellä. Sakset tyynyn alla on 1960-luvulla syntyneitten kirjailijoiden toinen yhteinen taidedekkari.

Sakset tyynyn alla

Päähenkilö on Salome Virta, Berliinissä asuva dokumenttiohjaaja. Jokseenkin impulsiivista sinkkuelämää viettävä Salome muistuttaa hiukan Helen Fieldingin Bridget Jonesia, vaikkei yhtä hauska olekaan eikä yhtä romanttinen. Bridgetin berliiniläis-suomalainen vastinpari juo yhtä paljon, unohtelee lupaamiaan asioita, säntää kevyen iloisesti uuteen suhteeseen, mutta väistelee tarmokkaasti vakiintumista:

Mies juoksuttaa sormiaan alastoman Salomen vatsalla. Ele ärsyttää Salomea. Hehän ovat jo rakastelleet, miehen ei tarvitse enää kosketella häntä.

EPPU NUOTIO & PIRKKO SOININEN

Media-alan freelancer on tuore valinta yksityisetsiväksi, samoin taiteen niveltäminen juonen osaksi. Tässä osassa pääosan saa vuodelta 1942 peräisin oleva Frederick William Elwellin maalaus Girl with a Cigarette. Maalauksen mallin elämäntarina muodostaa motiivin nykypäivän sarjamurhaajalle.

Kerronnallisesti teos haastaa lukijansa. Salomen elämää seurataan vuoden verran; liikkeelle lähdetään Berliinistä 2017 ja sinne myös päädytään 2018. Muitakin aikatasoja on: Antwerpenin tapahtumia seurataan 1940-luvulla maalauksen mallin Margot de Smetin kirjeistä. Kolmantena tarinalinjana kulkee eläkeläisparin rakkaustarina, joka alkaa Lago di Maggioren rannalla Stresan kylässä jatkuakseen Wienissä. Kirjailijat ovat aukottaneet tekstiä sopivasti, sillä lukija joutuu pohtimaan ja kokoamaan vihjeiden palasia tietääkseen, miten esitellyt henkilöt liittyvät toisiinsa. Palasten loksahtaminen paikoilleen lisää lukemisen imua.

Tempo kiihtyy loppua kohti, sillä salaisuuksia ja yllätyksiä riittää. Täysin pehmodekkariksi teosta ei voi nimittää, sillä sen verran väkivaltaa teoksessa on. Pidän lukijana siitä, että loppuun asti säilyy jännitys syyllisen identiteetistä.

Sota-ajan kirjeiden ja maalauksen liittäminen nykypäivään toimii yllättävän hyvin. Henkilögalleria on mielenkiintoinen, sillä kirjailijat törmäyttävät vastarintaliikkeessä toimineen isoäidin valinnat ja tämän lapsenlapsen öykkärimäisen oikeistoradikalismin mainiosti. Kuka loppujen lopuksi on hyvä? Kenet kosto pelastaa? Varmaa tuntuu olevan vain se, että ideologioiden tuottaman väkivallan, valehtelun ja peittelyn jäljiltä liian moni joutuu etsimään omaa identiteettiään ja todellista taustaansa.

Kokonaisuutena teos on mielestäni mielenkiintoinen. Salome on yhtä aikaa äijämäinen viinan, seksin ja lastenhoidon suhteen ja toisaalta riittävän heikko pyytääkseen apua sitä tarvitessaan. Henkilöhahmon itsenäisyys ja itsepäisyys muuttuu kiroiluksi ja torjunnaksi vähän liiankin nopeasti – siihen toivoisin lisää hienosäätöä kirjailijoilta. En ole vielä lukenut ensimmäistä osaa Nainen parvekkeella, mutta aion hankkia sen luettavakseni.

Muiden bloggareiden arvioita voit lukea täältä

Nuotio & Soininen: Sakset tyynyn alla

http://www.kirsinkirjanurkka.fi/2018/06/eppu-nuotio-ja-pirkko-soininen-sakset.html

http://luminenomena.blogspot.com/2018/03/eppu-nuotio-ja-pirkko-soininen-sakset.html

naistenviikko-2018[1]

Postaus liittyy Tuijatan naistenviikkohaasteeseen 2018. Muitten bloggareitten postauksista voit lukea lisää täältä
Naistenviikko 2018 käynnistyy: linkkien kokoaminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Sakset tyynyn alla

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: