Hiljainen tahto

Hanne Dahl 2018. Hiljainen tahto. MurhaMylly 170. Myllylahti, Espoo.  287 s.

Hiljainen_tahto_2018

Hauho-dekkareitten viides osa kuljettaa lukijan mukanaan Hämeenlinnaan ja Miekkalinnaan aiempia osia tiiviimmin. Henkilögalleria on pysynyt tuttuna: poliisit Juutilainen ja Päivikki Noro tutkivat rikoksia. Tutkinnassa ovat tiiviinä tukena hauholaiset, ja varsinkin nuori Vertti, joka tekee teräviä päätelmiä rekonstruoidessaan murhan kulkua mielessään.

Kirjailija on punonut tilanteelle mielenkiintoisen taustan jälkeläisensä kanssa riitautuneesta Rakel Nevalaisesta. Naapuri Unto Brenner tapasi pelata shakkia Rakelin kanssa, ja samalla tuli Brennerin sanoin juonittua:

– Näin jälkikäteen voi kai sanoa, että homma lähti lapasesta, kuten nykynuoriso asian ilmaisisi. Mutta meillä oli valtavan hauskaa ja Rakel tunsi saaneensa hyvityksen. Taisi siinä iltojen kuluessa meiltä mennä kokonainen portviinipullo.

HANNE DAHL

 

Hanne Dahl kertoi omasta kirjoitusprosessistaan Vana66:n järjestämässä Syksyn kirjasato -tapahtumassa Hämeenlinnan kirjastolla lokakuun alussa. Kaiken kaikkiaan kirjoitusprosessi kestää noin vuoden. Juoniaihio lähtee täydentymään henkilöiden myötä, joille valikoituu ”kantajansa näköinen nimi”. Kun raakaversio on olemassa, hyvä henkilöhahmo kuljettaa tarinaa.

Henkilöhahmoista Dahl yrittää tehdä mahdollisimman rosoisia. Valtavaa henkilögalleriaa hän hallinnoi seinälle kiinnitetyn listan avulla. Listalle on kirjoitettu olennaiset tiedot henkilöistä, aina horoskooppi- ja automerkkejä myöten. Toisaalta lukijatkin ovat ottaneet osaa hahmojen kehittelyyn  ja ehdottaneet Vertille lukio-opintoja.

Dahl totesi kuvaavansa tavallisten ihmisten arkea ja hauholaisten yhteisöllisyyttä. Paikkaseudun kuvaus pitää muuten paikkansa, mutta ikäviä tapahtumia ei sijoiteta hauholaisiin rakennuksiin. Hattelmalan harjun ryteiköt sen sijaan ovat sopivia ruumiin kätköpaikaksi. Faktantarkistukseen kirjailija käyttää Googlen lisäksi eri alojen asiantuntijoita, mm. lääkäreitä ja poliiseja. Hyviä lähteitä ovat myös Fimea, Duodecim ja Helsingin Sanomat.

Kuningatar_2018

Dahl onnistuu mainiosti nostamaan ikääntyneen eläkeläisnaisen aktiiviseksi toimijaksi. Rakel on – kuolemaansa saakka – todistettavasti oikeustoimikelpoinen, mutta saa vielä kuolemansa jälkeenkin Miekkalinnan poliisit liikkeelle pitkin Hämeenlinnaa.

Sarjaan on tulossa jatkoa ensi keväänä.

Lue lisää Dahlin tuotannosta

Selvästi syyllinen

 

 

 

 

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: