Dekkarilauantai

Sanoisin, että vuosi 2018 oli hyvä vuosi Helsingin kirjamessuille. Hengasin enimmäkseen Rööperin nurkilla kuuntelemassa Dekkariseuran järjestämää ohjelmaa, jossa Hämeen piirin kirjailijat olivat hyvin edustettuina.

64DDEDB3-75D4-4081-A0D6-05B6FAF8CAF1
Keijo Kettunen haastattelee.

Hämeenlinnalainen Kimmo Miettinen kertoi Matti Laineen ja Ari Rädyn kanssa, miksi he ovat valinneet teostensa päähenkilöiksi rikollisia. Miettisen Kurkopari (2018), Imatran suvun tarinan kolmas osa, sijoittuu 1980-luvulle. Vaikka teossarja on haluttu nähdä Kummisetä-sarjana, Miettisen mukaan rikokset nähdään ennemmin duunipaikkana. Silloin tällöin työt vain tulevat mukaan kotiin. Moraalin sijaan pohdinta keskittyy henkilöiden kunniakäsitykseen: Mitä tuli tehtyä? Ja miten tämän kanssa eletään?

6F86F0F9-A6B7-41FF-B434-93893E5976D2

Pahan poliisin rantautuminen suomalaiseen rikoskirjallisuuteen näkyy kolmikon teoksissa. Genren muuttumisen syistä annettiin keskenään kilpailevia selityksiä. Siinä missä Laine epäili kirjallisuuden saaneen vaikutteita tosielämästä, Miettinen päätyi epäilemään, että poliisit ovat saattaneet saada huonoja vaikutteita suomalaisesta rikoskirjallisuudesta.

Lahtea edusti Timo Sandberg, joka kertoi teoksestaan Tilinteko (2018). Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun loppuun. Oman suvun tausta ja äidin kirjaamat muistot ovat saaneet kirjailijan tarttumaan Lahden historian kuvaamiseen. Hän myös lukee historiallisia rikosromaaneja kirjoittavien kollegojen kirjoja: Timo Saartoa, Tapani Baggea ja Mikko Porvalia.

Historiallisen romaanin kirjoittaminen vaatii runsaasti taustatyötä. Sandberg kuvasi tarinan ideaa tarrapalloksi. Henkilöhahmot karttuvat tutkittu lähde ja käyty museo kerrallaan. Radiomastojen rakentamiseen hän perehtyi Radio- ja tv-museosta saadun aineiston avulla. Vaikeutena historiallisten romaanien kirjoittamisessa on jättää huomiotta asiat, joita nykyihminen tietäisi, ja toisaalta eläytyä menneisyyden arkeen.

341598F1-FED4-4D8B-96C0-0DCD87409C64

Messuille kannatti lähteä. Mukaan tarttui kiinnostavia teoksia, joista ajan kanssa kirjoittelen lisää. Toisaalta mukaan löytyi yllätyksiä, joiden kohdalla saatan vähän venyttää piirin rajoja. Sanoihan Christian Rönnbackakin omalla puheenvuorollaan, että poliisipiirit muuttuvat aina silloin tällöin, mikä voi vaikuttaa kirjoittamiseen.

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: