Joulukalenteri

Joulukalenteri. Pukin pimeä puoli. 2018. Toimittanut Juha Mäntylä. Rikosten Reuna. Reuna, Vilna. Kannen suunnittelu ja taitto Gravision. 318 s.

Tätä kokoelmaa ei ole tarkoitettu lapsille, nuorille eikä joulunsa vakavasti ottaville. Luvassa on verta, tonttuja, väkivaltaa ja pukkeja, sopivasti höystettynä yhteiskuntakriittisyydellä. Kalenteria voi lukea novelli kerrallaan, tai aikuisen oikeudella sen voi hotkia etukäteen. Mika Hentunen kysyy novellissaan ”Pukki hirmumyrskyssä” täysin aiheellisesti, luotatko pukkiin. Ja tämän kokoelman jälkeen vastaan, että en, en enää.

Pukki_kansi

Työvoiman ja työnantajan epäluotettavuus on levinnyt Korvatunturille asti. Shimo Suntilan  pukki ratkoo tonttujen lakkoilun suorasukaisilla teloituksilla novellissa ”Joulu 1918”. Jasu Rinneojan mainiossa ”Joulupukki palauttaa järjestyksen” joulupukille on jäänyt ryyppy päälle.

– Mihin sie kaikki tontut laitoit? muori ihmetteli.

– Mie lomautin ne.

JASU RINNEOJA

Tuuli Vuorman novellissa ”Tuotantolinja 13” tontut ovat aktivoituneet, ja no, pukin pajalle on syntynyt työvoima- tai oikeammin tonttupula, joka ei johdu nousukaudesta:

Kun palasin viimeisimmältä edustusreissultani, paja oli tyhjää täynnä. Ne kuusitoista tonttua, jotka eivät olleet irtisanoutuneet, olivat kuulemma etätöissä. Minä siinä muorilta utelemaan, että mitenkähän se lelujen valmistus etänä onnistuu, kun kaikki koneet ovat täällä.

TUULI VUORMA

Toimialalla, joka perustuu vakoiluun ja pahojen tekojen raportointiin, ratkaisut ovat yllättävän yksinkertaisia.

Yhteensä 19 kirjailijaa on kirjoittanut jouluisia tarinoita Reunan kokoelmaan. Mukana on dekkarin taitajia, spefin kirjoittajia sekä hirviöihin ja kauhuun erikoistuneita. Monissa novelleissa on teemana sovitus tai hyvitys, kuten kokoelman toimittaneen Juha Mäntylän novellissa ”Viron Toomas” ja hoitoalan henkilökunnan kohtelua käsittelevässä novellissa ”Joulu Kyytönperällä”, jonka on kirjoittanut Liinu Lähde. Kirjailijoiden tekijänpalkkiot ohjataan tällä kertaa Sastamalan erityisnuorisotyöhön.

Sisäkansi

Kokoelma on yhtä aikaa räävi, kohtuuton ja kierolla tavalla oikeudenmukainen. Kalenteria uskaltaa suositella aikuisille dekkarin tai kauhun ystäville, jotka haluavat jouluisen hössötyksen sijaan lukea ronskeja tarinoita. Ja tässä kokoelmassa saavat ansionsa mukaan niin tuhmat tytöt kuin pukkikin. Lukekaa Ahon ”Pukki”, jollette usko.

Jokaisen pukin elämässä tulee väistämättä vastaan hetki, jolloin koskettaa väärää peppua.

HENRY AHO

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: