Syön aamupalaksi Eiffel-torneja

Niina Hakalahti 2018. Syön aamupalaksi Eiffel-torneja: 104 kirjoitusharjoitusta. Karisto, Hämeenlinna. 137 s.

Viisikymppistä Niina Hakalahtea voi kuvata kirjailijaksi, kirjoittamisen opettajaksi ja oppimateriaalien laatijaksi. Hänen oma kaunokirjallinen tuotantonsa kattaa niin runoja kuin romaaneja lapsille ja aikuisille. Tietokirjailijana hän tehnyt yksin tai yhdessä luovan kirjoittamisen oppaita ja myös kirjoittanut artikkeleita. Itse olen aiemmin käyttänyt Kirjoittajaohjaajan tukipakettia (1997), jonka Hakalahti on laatinut yhdessä Taija Tuomisen kanssa. Teos on minulla käytössä edelleenkin, joten odotukset olivat korkealla uuden teoksen kohdalla.

4fa01996-cefe-4887-b99a-e7262bea687c

Läänintaiteilijanakin toiminut Hakalahti on tehnyt mainion oppaan kirjoittamista harrastaville. Syön aamupalaksi Eiffel-torneja on tarkoitettu kirjoittamisharrastuksen jatkuvaan ylläpitoon; tehtäviä on kaksi jokaiselle vuoden viikolle.  Esipuheessa tekijä kuvailee harjoituksia vartin mittaisiksi kirjallisiksi sauvakävelyhetkiksi. Omaehtoinen kirjoittaminen onnistuu ohjattujen harjoitusten avulla, joita oppaan laatija pitää matalan kynnyksen harjoituksina.

Rakenteeltaan teos etenee viikko viikolta. Kahta viikoittaista tehtävää seuraa Hakalahden oma pohdinta tehtävien alkuperästä ja merkityksestä. ”Ajatuksia viikolle” -osiot sisältävät varsinaisia helmiä, sillä opas sisältää valtavasti sitaatteja luovan kirjoittamisen ohjaajilta ja myös esimerkkejä kirjailijan omista teoksista ja niiden ideoinnista. Teos avautuu kirjallisuuden ohi kohti säveltäjien ja kuvataiteilijoiden kuvauksiin taiteellisesta luomisesta.

Ehkä sittenkin se, mikä on hyödytöntä, on loppujen lopuksi arvokkainta ja hyödyllisintä.

säveltäjä JOONAS KOKKONEN

Vaikka teos on tarkoitettu omaehtoiseen kirjoittamiseen, joitakin harjoituksia voivat varmasti hyödyntää  sanataideohjaajat ja kirjoittamisen opettajat. Mukana on myös vanhoja tuttuja – ja tehokkaita – työvälineitä. Ilpo Tiihosen ideaan pohjaava metaforakone esiteltiin jo edellisessä teoksessa, mutta se on edelleen toimiva.

9125707a-3471-412b-8476-de4105a83156

Itselleni antoisia kohtia olivat tehtävien avaaminen ja hyvät esimerkit. Olen kuullut useita kertoja puhuttavan rivien väliin kirjoittamisesta, mutta tuntuu, että tajusin sen ensimmäistä kertaa vasta nyt. Teoksen lopussa Hakalahti avaa vielä pedagogisia periaatteitaan. Kokoelman harjoitukset ohjaavatkin lukijaa sattuman, assosiaatioiden ja tiedostamattoman hyödyntämiseen. Luovasta kirjoittamisesta innostunut saa teoksen loppuun liitetystä lähdeluettelosta myös mahtavan vinkkilistan jatkoa varten.

Uteliaisuuden merkitystä kirjoittamisessa ei voi liikaa korostaa.

”Mitä jos” -ajattelua kannattaa vaalia.

NIINA HAKALAHTI

Suosittelen lämpimästi Eiffel-torneja aamupalaksi kaikille kirjoittajille. Jos teosta ei saa heti käsiinsä, voi sitä odotellessa tutustua Kirjoittajaohjaan pakettiin, joka on sähköisesti saatavilla

Hakalahti & Tuominen: Kirjoittajaohjaajan tukipaketti

 

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: