Luodinkestävä

Teemu Potapoff 2018. Luodinkestävä. Heidi Foxellin tarina. Docendo, EU. Kansi Pekka Sell. 214 s.

Toukokuussa 2012 Hyvinkään keskustassa ammuskelussa kaksi nuorta kuoli ja useita haavoittui. Poliisikokelas Heidi Foxellin elämäkerta alkaa partioauton saapumisesta keskelle ampumapaikkaa. Tuolloin 24-vuotias Foxell suoritti työharjoitteluaan yhdessä kokeneen poliisin parina.

1D1A5767-FE84-4284-B655-D0EC501EE1E3

Foxellin elämän käänteet seuraavan seitsemän vuoden osalta ovat pääosin tuttuja kaikille lehtiä seuraaville. Lehtien lööpit eivät kuitenkaan kerro, kuka oli se nuori nainen, joka partioautossa istui. Tie poliisikouluun kulki jalkapallokenttien ja ammattikoulun läpi. Foxell paneutui niihin tehtäviin, jotka kiinnostivat, täysillä, mutta elektroniikka-asennukset eivät nousseet sille listalle.

Sen sijaan armeijassa Foxell pärjäsi. Fyysinen ponnistelu ei tuottanut vaikeuksia. RUK:ssa hankaluuksia tuotti opiskelu; luetun ymmärtäminen oli hankalaa. Silti RUK:n aika oli mahtavaa.

Vuosi armeijassa kasvatti minua todella paljon: poistuin sieltä aivan toisenlaisena Heidinä kuin millaisena sinne menin.

TEEMU POTAPOFF

Läpi teoksen korostuu Foxellin sinnikkyys ja periksiantamattomuus, jopa kovuus. Poliisikouluun hän pääsi toisella yrittämällä. Fyysistä suorittamista ja kontaktia Foxell ei arkaillut, mutta kirjallisen suorittamisen kanssa oli hankaluuksia ja alisuorittamista. Lukijana koin, että kyse on pelottomasta ja vahvasta käytännön tekijästä.

Loukkaantuminen työharjoittelussa sysäsi Foxellin elämän toiselle uralle. Toistuvien, vaativien leikkausten myötä seurasi päättymätön sarja kuntoutusta ja perustaitojen, kuten liikuntakyvyn, opettelemista uudelleen. Toisinaan tapahtui edistymistä, kunnes seuraava komplikaatio palautti takaisin lähtöpisteeseen: miten jalan saa liikkumaan?

Teos valottaa hienosti potilaan ja kuntoutujan arkea. Foxell purkaa myös lehdistön luomaa sankarimyyttiä: vaikka selviytymistä voi pitää ihmeenä ja osoituksena poikkeuksellisesta henkisestä vahvuudesta, sinnikkyyden varjopuoli näytetään peittelemättä. Elämänmuutos on niin totaalinen, että se vaikuttaa vain – aivan kaikkeen.

elamakertakaikkiaan

Teemu Potapoff on onnistunut hyvin kerronnan järjestelyssä. Kronologiaa on rikottu sopivasti. Minämuotoinen kerronta saa Heidi Foxellin äänen kuuluviin teoksessa. Lukujen lomaan on valittu kulloisestakin elämäntilanteesta ystävien, työkavereiden ja esimerkiksi hoitavan lääkärin kommentteja, jotka antavat tilanteesta lisätietoa. Intiimi sävy voimistuu, koska henkilöihin on viitattu etunimillä.

Kenelle teosta voisi suositella? Teos on rankka, mutta sen soisi kuluvan hoito- ja kuntoutusalan ammattilaisten käsissä. Elämäkerta on myös nuoren naisen kasvukertomus kohti haaveiden ammattia, joka näyttää rujoimmat puolensa Hyvinkään yössä.

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaastetta varten kirjoitin muistiin muutamia lauseita teoksesta, sillä en vielä tiedä, mitä tulen tarvitsemaan. Tutustu tarkemmin lukuhaasteeseen täältä

https://kirjaluotsi.fi/elama-kerta-kaikkiaan-lukuhaaste/

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: