Maaliskuun mustat varjot

JP Koskinen 2017. Maaliskuun mustat varjot. Murhan vuosi 3. Crime Time, EU. Kannen ulkoasu Timo Ahola. 240 s.

JP Koskinen (s. 1968) kirjoittaa Murhan vuosi -nimistä 12-osaista sarjaa. Kukin kuukausi saa oman teoksen, ja tutkittavat rikokset.

Arosuon ja Tulikosken etsivätoimisto keskittyy maaliskuussa turkistarhaukseen ja eläintensuojeluun liittyviin toimeksiantoihin. Juho Tulikoski hakee teoksessa vielä omaa ominaista tapaansa toimia ja ryhtyy pikkuhiljaa kiinnostumaan myös enonsa, Kalevi Arosuon asioista, tämän asunnosta erityisesti.

Miesten yhteistyö etenee hapuillen; pienemmän pentutehtailuun liittyvän toimeksiannon Tulikoski hoitaa naapurissa toimivan kampaajan avustuksella. Avustaja ei kuitenkaan toimi millään muotoa keinoilla, joilla poliisi tai edes yksityisetsivä toimisi. Juttu tulee hoidettua, mutta sen verran karusti, että pelottaa odottaa, mitä elokuuhun sijoittuvassa jaksossa käsitellään.

9894C2B4-5C25-4BF1-9C41-3846140639EA

Dekkarin ainekset on koottu tutuista aineksista: henkilögalleria on pääjuonta lukuun ottamatta tuttu. Sarjan lukeminen palkitsee, sillä Arosuon suvun vaiheista muodostuu hyviä – tai vähän pahaenteisiä – odotuksia, joitten lunastus jäänee sarjan seuraaviin osiin.

Maatalousyrittämisen ahdinkoa on käsitelty ehkä vähän epäortodoksisesti. Tuntuu siltä, että mikä tahansa hyvin tuottava yritys on näinä aikoina vähän epäilyttävä. Koskinen onnistuu hyvin tasapainoilemaan, paitsi onnistuneen taustoittamisen, myös faktojen kanssa. Tuttuun tapaan kirjailijakollega jakaa etsiville neuvoja tässäkin teoksessa.

– Kirjailijan on pakko kerätä tietoja. Kokonaisuuden voi valehdella, kun yksityiskohdat pitävät kutinsa, Bagge sanoi.

JP KOSKINEN

Lukijana hymyilyttää. Kannabis valuu etelään Riihimäelle myyntiin, eikä poliisin tutkinta pysy matkassa mukana. Green Bikers – ekologisuus on päivän sana! – jallittaa poliisin lisäksi työvoimaviranomaisia. Toden totta, kuinka vähän kirjailija joutuu nykyään keksimään, kun hyvän fiktion ainekset saa kasaan faktoilla.

DD5EA7CC-C36E-4D0D-86C5-636AFC10B58A

Suosittelen sarjaa lämpimästi. Tähän mennessä lukemistani sarjan osista pidin tästä kaikkein eniten. Kesäkin on sopivasti edennyt siihen vaiheeseen, jolloin voi siirtyä riippumattoon seuraavan osan kanssa.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: