Taivaan tulet

Taivaan tulet. Alkuperäinen käsikirjoitus Timo Parvela & Kari Väänänen. Näytelmän käsikirjoitus Olli-Matti Oinonen. Ohjaus Sanna Saarela. Miinan montun kesäteatteri, Hausjärvi. Esitys 21.8.2019.

Kesä alkaa olla ohitse, mutta vielä on hetki aikaa fiilistellä kesäteatterin parissa. Kävin katsomassa Taivaan tulien kesän toiseksi viimeisen esityksen. Ilta oli nautittava, sillä esitys oli kypsä ja hioutunut.

Olli-Matti Oinonen on muokannut näytelmäversion suositusta tv-sarjasta. Taivaan tulien alkuperäinen käsikirjoitus on Timo Parvelan ja Kari Väänäsen käsialaa. Henkilögalleria on mainio: poliisit ja salakuljettajat, kunnan- ja tehtaanjohtaja, lääkäri ja baari kanta-asiakkaineen. Oinonen on valinnut henkilöt taiten, sillä kullakin henkilöllä on oma vastavoimansa. Henkilöt törmäävät tavoitteineen toisiin henkilöihin, välillä kipeästi ja välillä hellän kipeästi. Äijämäinen sanailu on osuvuudessaan herkullista kuultavaa.

460C9F7D-D803-40A5-A7AE-F2BF687DD2AD

Taivaan tulet viittaa revontuliin, jotka paljastavat kaiken yön pimeydessä:

Se oli kylmää valoa, joka ei tehnyt eroa hyvälle ei pahalle, ei köyhälle ei rikkaalle. Kaiken se toi näkyviin, teot ja tekemättä jättämiset.

TIMO PARVELA & KARI VÄÄNÄNEN

Ohjaaja Sanna Saarela on valinnut teoksen taiten, sillä kesäteatteriesityksenä näytelmä on  monitasoinen ja syvä. Replikointi vaikuttaa pinnalta komedialta, mutta alla kulkee vakavampi pohjavire, joka tarjottelee traagisia hetkiä loppua kohden.

Tove Shipley-Esselström tulkitsee mainiosti Rauni Väänäsen roolia pohjoiseen paluumuuttavana poliisina, jota poliisipäällikkö Junni (Jyrki Ylätalo) yrittää opastaa. Kipupisteitä löytyy paljon. Yhden herkullisimmista tarjoavat Minna Taiposen esittämä tehtaanjohtajan lemmenkipeä vaimo Marika Launis ja Aaro Pihkalan esittämä Pasanen. Naista pakenevan suomalaismiehen hätä on aitoa hätää.

Timo Matinvesi onnistuu hyvin lavastuksen suunnittelussa. Yksittäiset esineet kiinnittävät henkilöt työhuoneisiinsa tai kotiinsa. Rakennelman korkeuserot tuovat näyttelijät katsomon takaosankin näkemäkorkeudelle.

2BC01347-9BC1-4D71-8662-2448635A0984

Kesäteatterin näyttämö sijaitsee mainiossa paikassa. Paikalla ennen sijainnut Kuoppa-Miinan talo on aikaa sitten purettu, mutta kuopan rinteille on pystytetty mukava katsomo, josta on hyvä näkyvyys näyttämölle. Miinan Myssy eli katos tarjosi illalla tarpeellista suojaa, sillä ilta oli kuuroinen. Eipä ollut ihme, että katsomo oli sateesta huolimatta lähes täynnä.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: