Runomatkaopas

Pirkko Ilmanen, Riika Kotka, Elina Pulli & Johanna Venho 2019. Runomatkaopas. Harjoituksia ja työpajoja lapsille. Aviador, Tallinna. 114 s. Kuvitus ja graafinen suunnittelu Minna Mäkipää.

Mielikuvitusmatkalle tekstien maailmaan kutsuvat  erikoiskirjastonhoitaja Pirkko Ilmanen, luokan- ja lastentarhanopettaja Riika Kotka sekä kirjailijat Elina Pulli ja Johanna Venho. Kaikilla on vahva osaaminen lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sekä kiinnostavaa annettavaa kirjallisuuden opetuksen toiminnallistamiseen.

E7EE5A75-F13B-4F79-A2EA-22967A129E3D

Runomatkaopas tarjoaa lukijalle melkoisen kattauksen. Teoksen ensimmäisessä osassa saadaan ”Runosta ravintoa”. Osio hahmottaa mainiosti varsinaisten harjoitusten taustalla olevia linjauksia. Teoksen esittelemät menetelmät korostavat toiminnallisuutta, johdattelevat sadutuksesta runotukseen ja lopulta lavarunojen esittämiseen, mikä vahvistaa opetussuunnitelman mukaisesti lapsen kokemuksellisuutta opittavasta aiheesta. Runouden terminologiaa on esitelty monipuolisesti ja asiantuntevasti, mutta joukkoon jäänyt harmittava ”runon kertoja”, kun pitäisi olla ”runon puhuja”.

Toisessa osassa, ”Herkkukorissa”, on monipuolinen valikoima yksittäisiä runoharjoituksia, joita voi ottaa mukaan oppitunnille. Mukana on muotoon perustuvia runoja, riimittelyä ja askartelua sekä tietokonetta hyödyntävää konerunouttakin.

Kolmas osio ”Runobuffet” sisältää laajoja teemallisia pajoja. Lohikäärmeet ja esimerkiksi yön ja unien salaisuudet ovat saaneet oman pajansa. Pajan alussa on kerrottu ikäsuositus, pajan kesto ja materiaalit. Pajan vetäjälle jää tehtäväksi virikemateriaalin kokoaminen ja asettelu tilaan. Teoksen runsas liitteistö saattelee opettajan tai ohjaajan hyvään alkuun.

49067C69-EF74-4D76-838D-F773A8EDB3F4

Vaikka opas on tehty lapsille, osaa teemoista voi hyödyntää yläkoulussakin. Ysiluokan opetuksessa voi aivan hyvin hyödyntää syntysanojen laatimista tai tutkia pelkojen poistoloitsuja. Buffetiin on myös koottu kattavia kirjalistoja, joiden avulla voi syventää käsittelyä.

Sanojen hoitavassa sateessa on kevään voima.

PIRKKO ILMANEN

Pidin erityisesti toiminnallisuuden kytkemisestä runoihin. Runopop-upissa suunnistetaan tai kid up -kikkailussa muunnetaan runon säkeitä toiminnaksi. Liikkumisen avulla innostetaan sanojen ja kirjoittamisen pariin niitäkin, jotka eivät innostu pöydän ääressä istumisesta. Suosittelen opasta lämpimästi, sillä se taipuu monenlaiseen käyttöön.

 

Sain arvostelukappaleen kustantajalta.

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: