Tuliaika

Juha Jyrkäs  2019. Tuliaika. Kuoriaiskirjat, Tallinna.  Kannen kuva Jenni Nisula. 140 s.

Juha Jyrkäs (s. 1981) on muusikko, fennougristi ja runoilija. Tuliajan myötä kirjailija tekee uuden aluevaltauksen. Jälkipuheessaan tekijä avaa tarinan syntyä ja sen kirjoittamista inspiroineita vaikuttajia, elokuvien toimintasankareista aina kirjallisiin vaikutteisiin saakka. Ensimmäinen versio tuli kirjoitettua 1990-luvun puolivälissä ruutuvihkoon teini-ikäisenä. Teoksen on kustantanut Tuomas Saloranta, joka on uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion perustaja.

URS = Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio kuvaa kuvitteellisia tapahtumia ja maailmoja ensisijaisesti viihteellisesti.

Tuliaika sijoittuu tulevaisuuteen vuosiin 2227 ja 2228, viidennen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Maailmassa on kolme supervaltaa: Suomen liittotasavalta, Amerikan federaatio ja Japanin keisarikunta. Suomalaisten asema on vankentunut, sillä Amerikan federaationkin asukkaat ovat suomalaisten jälkeläisiä. Federaation näet perustivat oman äidinkielensä englanniksi vaihtaneet entisen suomalaisen yläluokan edustajat, jotka karkotettiin maasta.

B1A472A0-8A1A-4954-A515-AA4694E79E57
Hämeenlinnan raatihuone 2019.

Maantieteellisesti maisemat ovat muuttuneet; Helsinki on jäänyt meren alle, joten Hämeenlinnasta on tehty uusi pääkaupunki, jota asuttaa 8 miljoonaa asukasta. Sitä ennen Helsingistä on pelastettu kaksi tärkeintä asiaa: Kolmen sepän patsas ja Marskin ratsastajapatsas.

Jyrkäs vie fennosentrisen maailman pidemmälle kuin In the Pirkinning: Star Wreck -elokuvan tekijät, vaikka molemmilla on varmasti ollut sama käytännön ongelma. Avaruusseikkailun suomeksi kirjoittaminen kääntyy helposti huumoriksi, on sitten kyse teknisistä yksityiskohdista tai Tampereen murteesta. Jyrkäs puolestaan joutuu taiteilemaan Valkoisen Valpon kanssa – miten kuvata suomalaista toimintasankaria, yhtä valtion tärkeintä erikoisasiamiestä, joita nyky-Suomella ei ole? Tuloksena on Koivisto, Valpon erikoisasiamies, joka työ ulottuu kaikkialle, aina viidakkoon asti.

”Hän voi nitistää meidät kaikki koska vain”, mutisee eräs miehistä.

Vak juu matovake!” Maikl kiroaa. ”Ei, jos se on minusta kiinni!”

JUHA JYRKÄS

Tuliaika sisältää kiinnostavan sekoituksen toimintaa, räjähteitä, suurvaltapolitiikkaa, ilmaston lämpenemistä ja kielipolitiikkaa. Lisäksi, kuten sankareilla ja pahiksilla on tapana, juoneen on punottu käsittämättömän sitkeitä tai hankalasti tapettavia erikoismiehiä. Osa palaa kovien räjähteiden jäljiltäkin mekaanisesti paikattuna toimintakuntoon; osa kärsii mielenterveysongelmista, mutta pyrkii silti toimimaan.

Itselleni tämä oli ensimmäinen tutustuminen Kuoriaiskirjojen tuotantoon. Jyrkkään teos on mainio esimerkki viihteestä, joka saa lukijan myös ajattelemaan. Eläydyin näin joulun alla vähän liikaakin, sillä ehdin jo visioida joulurauhan julistuksen luettavaksi Hämeenlinnan raatihuoneen parvekkeelta.

Sain arvostelukappaleen Helsingin kirjamessuilla.

6D1771FA-9D5F-47A3-B42A-0003D0FA4585

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: