Suopursuja vainajille

Arto Seppälä & Markku Hattula 2020. Suopursuja vainajlle. Tekstitalli, Tallinna. 257 s.

Suopursuja vainajille on kahden miehen yhteistyön tulosta. Markku Hattula on riihimäkeläinen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti sotaromaaneistaan. Toinen kirjailijoista on puolestaan toimittajataustainen Arto Seppälä, jonka laajaan tuotantoon kuuluu tietokirjojen lisäksi paljon näytelmiä ja kuunnelmia. Tekijät esittelivät yhteistyötään ja teostaan Riihimäen kaupunginkirjastossa maaliskuun alussa.

C5331ED6-B0FF-4007-9A65-655D584EFE1C
Vasemmalta Arto Seppälä ja Markku Hattula Riihimäen kaupunginkirjastossa 4.3.2020

Rakenteellisesti kirjan tarinaa vievät eteenpäin kertojat, Teresa ja Jouni – vuoroin omissa luvuissaan. Tekijät kirjoittivat teosta niin, että Seppälä vastasi Teresan luvuista,  kun taas Hattula kirjoitti Jounin osuutta. Osuuksia myös editoitiin, jotta kirjoittajien tyylit eivät liiaksi eroaisi toisistaan.

Teresa

En osaa enää puhua rakkaudesta, olenkohan koskaan osannutkaan, en ole siitä varma.

ARTO SEPPÄLÄ & MARKKU HATTULA

Tapahtumapaikkana on Eurajoki Olkiluodon ydinvoimalan kupeessa. Tapahtumapaikka valikoitui sen perusteella, että se on kesäpaikkana tuttu SeppälälleHattula puolestaan tuo mukanaan pohjoisen luonnon Jounin taustan ja ajatusten kautta.

Teos piirtää kuvan uinuvasta pikkupaikkakunnasta, jonka ydinvoimalan rakentaminen on väistämättä sysännyt muutokseen. Vaikkei ydinvoimalaa sinänsä aiheena käsitellä, sen vaikutus niin meren kaloihin kuin rannoilla asuviin ihmisiin tuntuu olevan tuhoava. Maiseman yllä roikkuva tuotantolaitos nousee uudistuksen symboliksi, uudistuksen, joka pyyhkii tieltään kaiken entisen.

47AAB667-2841-4A94-8011-D52950343D00

Jännitysromaani ei olisi jännitysromaani ilman ruumiita. Niitä oli runsain mitoin. Perinteinen kuka-sen-teki-romaani tämä ei ole. Huomaan vielä lukemisen jälkeen miettiväni paitsi näitä elämässään eksyneitä henkilöhahmoja, ja myös ihmisen kaipuuta toisen luo.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: