Wanted

Janne ”Nacci” Tranberg 2020. Wanted. Suomen etsityimmän rikollisen tarina. Toim. Pekka Lehtinen. (2019) Crime Time, Helsinki. 269 s.

Tranbergin elämäkerta jatkaa viime vuodet jatkunutta keski-ikäisten rikollisten elämäkertojen sarjaa. Teos on omaelämäkerrallinen kuvaus, ja se keskittyykin tiukasti kohdehenkilön elämään. MC Cannonballin elämää sivutaan, ja esimerkiksi Immun kerhosta erottamista, mutta mikään varsinainen jengikuvaus tämä ei ole. Ilmeisesti alun alkaen oli tarkoitus tehdä kuvakirja tai muistelmateos MC Cannonballista, mutta hanke peruuntui.

Teos vaikuttaa rehelliseltä, mutta kirjoittaja varaa itselleen oikeuden jättää kertomatta kaikista tapahtumista nimillä tai muutenkaan aivan kaikkea. Jossain määrin vastuu jääkin siten lukijalle; totuus kun aina taitaa olla subjektiivinen. Paikoin teos on kuitenkin yllättävänkin suorapuheinen. Lehtinen on toimittaessaan kontaktoitunut perheenjäseniä, jengikavereita, ystäviä, vanginvartijoita ja poliiseja. Lyhyet sitaatit taustoittavat ja ristivalottavat muutoin subjektiivista kerrontaa.

Vauhdikas teos kuljettaa lukijan mukanaan Aasiaan, Etelä-Amerikkaan ja Espanjaan. Kuvaus on kaunistelematonta. Huumeita käytetään, kuljetetaan ja myydään. Seuraukset ovat monenlaisia, toisinaan hauskoja ja toisinaan kylmiä väreitä aiheuttavia. Thaimaassa Koh Taon saarella aineiden käyttö saavuttaa yhden lakipisteen:

Aamulla minä heräsin, kaveri ei.

JANNE TRANBERG

Thaimaan lisäksi eloisinta kuvaus on Helsingin yössä, pakomatkalla ja espanjalaisessa vankilassa. Ehkä siksi, että ei ollut tarvetta salata niihin liittyviä yksityiskohtia. Helsinkiin liittyvä kasku kertoo Jere Karalahden seurassa vietetystä pitkästä viikonlopusta, jonka jälkeen hotelli laittoi sviitin remonttiin ja laskutti 7 000 euroa kaksikolta. Silityslaudalla voi tehdä monia asioita, mutta tämän kirjan luettuani tiedän yhden lisää.

Erityisesti Espanjan ja Suomen viranomaisten vertailu on herkullista luettavaa. Pidätysmääräyksistä – ja niiden aiheellisuudesta – on eteläisessä Euroopassa jopa viranomaisilla aivan toinen käsitys kuin suomalaisilla. Lopulta syytekirjelmään saatiin 180 erillistä kohtaa ja yhteenlaskettu 70 vuoden tuomio. Sitä eivät espanjalaisetkaan enää katsoneet sormien läpi, joten Tranberg pidätettiin ja palautettiin Suomeen. Tuomio oli lopulta mieleinen, sillä 174 syytteistä hylättiin kokonaan.

Tarinat ovat ehdottomasti kertomisen ja lukemisen arvoisia. Tranberg on oman tiensä kulkija, joka ei taida olla helppo pala kenellekään.

Postaus on tietokirjahaasteen Tietokirjabingo kolmas osa. Haasteen esitti Kirjat kertovat -blogi. Lue lisää täältä ja tule mukaan.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: