Vihan ja inhon internet

Emmi NieminenJohanna Vehkoo 2019. Vihan ja inhon internet. 3. painos. Kosmos, Helsinki. 148 s.

Tietokirjabingon neljänneksi osaksi valikoitui klassikoksi asemansa vakiinnuttanut Vihan ja inhon internet. Teos on kuvataiteilija Emmi Niemisen ja toimittaja Johanna Vehkoon yhteinen faktoihin pohjautuva sarjakuvateos. Niemisen piirrokset asemoidaan Jälkisanoissa maagiseksi realismiksi. Teos kuvaa naisten kokemia vaientamisyrityksiä ja naisiin kohdistunutta vihapuhetta netissä. Esipuheessa kysytään pupulta:

Miten sä et ole oppinut pitämään suutasi kiinni?

EMMI NIEMINEN & JOHANNA VEHKOO

Teoksen ensimmäinen osa ”Kohteet” koostuu naisten tarinoista, jotka havainnollistavat raadollisesti, millaista sanankäyttöä netissä voi joutua kohtaamaan.

Yksityiskohta. Nieminen & Vehkoo 2019.

Niemisen kuvitus havainnollistaa rajua sisältöä, toisaalta someraivon kohteeksi joutuneiden osalta ja toisaalta myös vihan kohtaamisen ja suhteuttamisen osalta. Emmi Mustosen tarinassa uniin hiipii öinen trolliarmeija, jonka kanssa voi keskustella aamukahvipöydässä. Ilmiön kattavuus tulee myös esiin: kohteeksi valikoituu yhtä varmasti niin kantasuomalainen kuin maahanmuuttajataustainenkin.

Keskimmäiset osat ”Tutkijat” ja ”Vihaajat” ovat informatiivisimpia, sillä ne sisältävät tutkijoiden haastatteluja aiheesta. Muiden muassa Saara Jantunen avaa nettihäiriköiden käyttämiä taktiikoita.

ABC

doxaus = henkilötietojen luvaton julkaisu

muodollinen häirintä = kanteluiden joukkoistaminen

musta pr = vääristeltyjen, keksittyjen tietojen tai faktojen kertominen vääristelevässä kontekstissa

uhkailu = yksityisesti ja julkisesti

yhteiskumppanien häirintä = eristetään kohde ja tehdään hänestä persona non grata

Vihaajien muotokuvaa piirretään 2010-luvun puolivälin tutkimusten sekä kahden entisen trollin haastattelun avulla. Yhteistä tekijöille oli oma katkeruus ja pätemisen tarve ja vertaisille näyttämisen tarve. Kiusaajat inhimillistyvät piirros piirrokselta, samalla kun häirinnän kohde alkaa jututtaa trolliaan.

Teoksen viimeinen luku keskittyy auttajiin. Miten vihapuheen kohteeksi joutumisesta voi selviytyä? Häirinnän kohteeksi joutuneelle annetaan täsmällisiä ohjeita aina loukkaavien tietojen levittelystä joukkoistetun vihakampanjan syövereistä selviytymiseen. Ehkä ilmeisimmästä – pysy pois netistä -ohjeesta kuitenkin varoitetaan:

Internet on meidän kaikkien yhteistä, julkista tilaa. Ei ole oikein sälyttää vastuuta uhrin niskaan ja kehottaa häntä poistumaan paikoista, joissa muut saavat vapaasti olla.

EMMI NIEMINEN & JOHANNA VEHKOO

Teos tekee näkyväksi ja konkreettiseksi yhden netin vastenmielisimmistä ilmiöistä. Paikoin teoksen lukeminen oli raskasta, paikoin opettavaista ja paikoin voimaannuttavaa. Niemisen kuvitus on oivaltavaa ja piirrosjälki upeaa. Tämä ei ole kuvitettu tietokirja, vaan kahden tasaveroisen tekijän luoma teos. Suosittelen, myös miehille.

Postaus on tietokirjahaasteen Tietokirjabingo neljäs osa. Haasteen esitti Kirjat kertovat -blogi. Lue lisää täältä.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: