Nipusta kustantamon katalogiin

Helsingin kirjamessujen 2020 ohjelmassa oli kaksi mielenkiintoista keskustelua käsikirjoituksen matkasta kirjaksi. Keskustelijoina olivat kustantaja Mirjam Ilvas (Schildts & Söderströms), kustannustoimittaja Maarit Halmesarka (Teos) ja kustannuspäällikkö Salla Pulli (Otava). Ensimmäisen puolituntisen aiheena oli Haluatko kirjailijaksi?, ja sen juonsi Pulli. Toinen puolituntinen käsiteltiin Ilvaksen johdolla aihetta Käsikirjoituksesta kirjaksi. Ohjelmat tarjosi Suomen Kustannusyhdistys.

kustannuspäällikkö Salla Pulli Otava

Kaikkein eniten kustantamoille tarjotaan omakohtaisia käsikirjoituksia. Hieman yllättäen tekstejä tarjotaan myös muulla kielellä kuin suomeksi. Kustantamoille tarjotaan jopa 1000 käsikirjoitusta vuodessa. Lisäksi kustannustalot etsivät itse aktiivisesti kirjoittajia. Teos pitää silmällä eri kilpailuja ja omaa sosiaalista verkostoaan, johon kuuluu esimerkiksi bloggaajia ja teatterin ammattilaisia. Sekä Teos että S&S hankkivat luottokirjoittajiltaan tilauskirjoja. S&S on kiinnostunut kirjoittajista, joilla on jo yleisö valmiina. Otavalla puolestaan seurataan tarjottujen teosten lisäksi kilpailuja ja blogeja.

Huippuaikoja lähetetyille käsikirjoituksille ovat elo- ja syyskuun taite sekä vuoden alku. Käsikirjoituksen mukana olisi hyvä lähettää saate, jonka kirjalliseen tasoon Halmesarka kiinnittää huomiota. Sopivaan sisältöön kuuluu ainakin kirjoittajan ammatti, mahdolliset kirjoittajakoulutukset, julkaisut ja kirjallisuuteen liittyvä työkokemus.

kustannustoimittaja Maarit Halmesarka Teos

Halmesarka kuvasi valintaprosessia seuraavasti. Käsikirjoitukset jaetaan kolmeen pinoon: eit – ehkät – todella kiinnostavat. Kiinnostavat luetaan tarkasti ja muut silmäillään. Pullin mukaan hyvä käsikirjoitus erottuu edukseen jo ensimmäisessä kappaleessa.

Millaisia teoksia sitten toivotaan? Kaikki kolme liputtivat lajien risteymillä leikittelevien hybridien nimiin. Pulli kertoo innostuvansa älykkäistä, liikuttavista, häiritsevistä tai naurattavista teksteistä, jotka voivat olla esimerkiksi genrehybridejä tai taitavaa autofiktiota. Teoksellakin hakusessa voi olla kaunokirjallisesti ansiokas kauhu tai dekkari. Ilvas tunnusti fanittavansa eskapismia edustavia isoja lukuromaaneja, joko romantiikkaa tai dekkareita. Myös huumori on toivottua.

kustantaja Mirjam Ilvas Schildts & Söderströms

Sekä Teos että Otava julkaisevat kaunokirjallisuutta noin 40 nimekettä. Teos julkaisee vuosittain 2 – 5 esikoisteosta ja Otava 2 – 8. Kumpikin kustantamo harkitsee tarkkaan valintoja, mutta toisaalta valittuihin kirjailijoihin myös sitoudutaan. Kustannustoimittaja, graafikot, taittajat, markkinointi ja myynti sisältyvät palveluihin, joita ilman indie-kirjailija jää. Printin rinnalla äänikirjat ja muut sähköiset julkaisut laajentavat kirjamarkkinoita.

Kilpailijat keskustelivat keskenään hyvässä hengessä. Oli hauska seurata, miten suoraan ja hienovaraisesti kilpailijan toiminnasta kysyttiin. Ja varmasti näitä keskusteluja on seurattu kirjoittamisen harrastajien joukoissa kiinnostuneina.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: