Joulukalenteri

Joulukalenteri. Hotelli Sylvia. 2020. Toimittanut Juha Mäntylä. Reuna, Kouvola. 403 s.

Sarjassaan seitsemäs Joulukalenteri vie lukijan Hotelli Sylvian huoneisiin. Joulunodotukseen on luvassa kaikkiaan 24 paikalle saapuvaa asukasta. Kokoelman kirjoittajia on 24, joista jokaisella on oma näkemyksensä teemasta, joka on sovitus muodossa tai toisessa.

Osa kirjoittajista on ollut mukana jo aiemmissa osissa. Tuttuun tapaan kirjoittajat luovuttavat palkkionsa hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna kohteena on vähäosaisten auttaminen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö -yhdistyksen kautta.

Muutamassa tarinassa viitataan suoraan Sakari Topeliuksen Sylvian joululauluun, joka on alun perin julkaistu nimellä Sylvias hälsning från Sicilien (1853). Sylvia on mustapääkerttu, lintu, joka tavattiin sulkea häkkiin kauniin laulunsa vuoksi. Koska laji laulaa öisin, silmät puhkaistiin, jotta laulua olisi kuultavilla mahdollisimman paljon. Joulukalenteri ei onneksi ole yhtä julma kuin taustatarina, mutta jotain yhteistä hotellin vierailla on. Kukin on omalla tavallaan jäänyt vangiksi elämässään: menettänyt lapsensa tai rakkaansa, jopa tulevaisuutensa.

Mukaan on mahtunut yksi selkosuomeksi kirjoitettu tarina. Selkokirjailija ja sanataideohjaaja Sanna-Leena Knuuttila iloittelee varman oloisesti huoneessa 15:

Mies istui sängylle uudestaan

ja huokaisi.

Hän oli karannut.

Hän myönsi sen itselleen.

Hän oli karannut

ja pettänyt työnantajansa,

joulupukin.

SANNA-LEENA KNUUTTILA

Knuuttilan ”Mies ja joulu-unelma” sisältää sopivan piikikästä huumoria työelämästä ja aikuisten parisuhteista some-maailmassa. Useimmissa tarinoissa hotellin asukas löytää rakkauden. Mainiosti onnistui mielestäni Markus Ahosen ”Rakkautesi jäljet vihloo rintaa”.

Olen itse vankkumaton mustan huumorin ystävä. Pidin toissavuotisesta kokoelmasta tavattomasti. Tämän vuoden kokoelma on sisällöltään epätasaisempi – osa tarinoista erottuu selvästi edukseen. Kun ottaa huomioon kuluvan kalenterivuoden erityispiirteet, täytyy kuitenkin todeta, että aiheenvalinta on varsin osuva. Henkinen kasvu, sovinnollisuus ja armollisuus ovat asioita, jotka puhuttelevat juuri nyt.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: