Kasvot hautakivessä

Tapani Bagge 2019. Kasvot hautakivessä. Aviador, Tallinna. Kansi Ossi Hiekkala.  320 s.

Kirjakevään 2019 avaa Tapani Baggen episoditeos Onni Syrjäsen elämästä. Epilogissa kirjailija väittää kovan onnen lakimiestä kuvitteelliseksi alter egokseen. Kohtalo – tai pääsykokeen pisteyttäjä – esti lakimiesuran 1980-luvun alussa, ja niin Baggesta tuli kirjailija.

14360C74-39D4-450E-86E5-657A80BC6066

Onni Syrjäsen elämää seurataan kymmenen katkelman verran 1980-luvun lopusta 2010-luvun puoliväliin saakka. Valtaosa tarinoista on aiemmin julkaistuja tilaustöitä lehtiin, mutta mukana on pari aiemmin julkaisematontakin tarinaa. Itselleni ennalta tuttuja olivat ”Kasvot betonissa” ja ”Onni yksillä”.

Syrjäsen asemapaikka on Keravalla Tinatuopissa eli Tiniksessä. Hänen elämäänsä tuntuvat rytmittävän kuivat ja kosteat kaudet sekä epämääräinen asiakaskunta. Anteeksi, epämääräiset päämiehet.

Hurja huokasi ja katsoi minuun mustien lasiensa yli.

-Mikäs tässä olisi eläessä, jos ei olis selkä täynnä puukkoja. Tuntuu ikävältä, kun yrittää nojata taaksepäin.

TAPANI BAGGE

Kokoelmassa ilahduttaa hyvä henkilökemia: lakimieheksi höveli Syrjänen varjelee ajoittain hyväuskoisia Häkkisen veljeksiä Pecos Järvelän juonilta. Toisaalta järvenpääläisen rikoskomisario Lähdeksen suhde Syrjäsen kommelluksiin on kiinnostava.

Episodissa”Kasvot tuulilasissa” päämies Hurja Hentunen liikuttaa Syrjästä halki Suomen kunnon road trip -meiningillä. Cadillacin vauhti on lähes hengästyttävä, ja niin on kolhujenkin määrä. Hämeenlinnasta suunnataan itään, aina Savonlinnaan asti. Kajaanin ja Haaparannan jälkeen reitti kääntyy etelään ja lopulta kohti Orivettä. Mitä Oriveden opiston lammen rannalla tapahtuu on tavallaan odotuksenmukaista, ja kuitenkin aina yhtä yllättävää.

Lampi_Oriveden_opisto

Kokoelma on melko yhtenäinen, kun ottaa huomioon, miten pitkän ajan kuluessa tekstit on kirjoitettu. Katkelmat on järjestetty kronologisesti, mikä auttaa lukijaa, joka ei ole aiemmin teksteihin tutustunut.

Alan Lightmanin Einsteinin unissa (WSOY 1993) väitetään, että ajalla on kolme ulottuvuutta:

”Jokaisessa päätöksentekokohdassa [ – – ] maailma halkeaa kolmeksi, ja jokaisessa on samat ihmiset mutta erilaiset ihmiskohtalot.”

ALAN LIGHTMAN

 

Jos oletetaan, että Einsteinin unien kertoja on oikeassa, jos todella jokaisen päätöksen kohdalla on kolme rinnakkaista mahdollisuutta, on pakko miettiä: Kun maailma halkesi kolmeksi 1980-luvun alussa, yhdellä aikajanalla Baggesta olisi tullut juristi, ja toisella kirjailija. Mutta mikä se kolmas vaihtoehto olisi ollut?

Kommentointi on suljettu.

Perusta blogi WordPress.comiin.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: