Poe! – Edgar Allan & the Psychobilly Ravens

Näyttämö 3T, Poe! – Edgar Allan & Psychobilly Ravens. Kantaesitys. Riihimäen teatteri 21.3.2019. Esityksen kesto 1 tunti 15 min. – K13 –

Hämeen poliisipiirin alueelle osui kolmaskin kauhua pursuva, väljästi rikollinen näytelmä Poe. Käsikirjoitus on Näyttämö 3T:n käsialaa. Tekijäkollektiivin taustalla ovat säveltäjä Iiro Ollila, ohjaaja Samuli Reunanen ja koreografi Liisa Risu. Näytelmän ovat tuottaneet Tanssiteatteri Minimi, Riihimäen teatteri ja Näyttämö T3 yhdessä.

CAB0353E-4AD3-4BF8-B434-7B4AB9CF5E15

Esitys pohjaa yhdeksään Edgar Allan Poen runoon ja tarinaan. Niistä kaksi, Ovaali muotokuva ja Usherin talon tuho, Poe kirjoitti Philadelphiassa, Amerikan tuolloisessa kirjallisen elämän keskuksessa  (Nousiainen 1999, 20 – 21). Varsinaiset mestariteokset Korppi ja Annielle syntyivät 1845.

Poen tekstien ominaislaatuun on varmasti vaikuttanut poikkeuksellisen traaginen elämä. Hän orpoutui jo parivuotiaana.  Kasvatti-isä koulutti Poeta aluksi, mutta vaati lopulta keskeyttämään yliopisto-opinnot. Aloitettu sotilaskoulutuskin jäi kesken, ja kirjailija sai niukan toimeentulon kirjoittamalla. Avioliitto päättyi vaimon sairasteluun ja kuolemaan. Tuotannon kantavana teemana on katoavan rakkauden ja haaveiden tavoittelu sekä menetysten murskaavuus. (Nousiainen 1999, 8 – 10, 14 – 16, 20 – 22; Roos 1949, 430.)

Aino Simolan puvustus ja lavastus tukee onnistuneesti romantiikan henkeä ja kauhua. Näyttelijät on puettu mustaan. Ainoana väriläiskänä ovat punaiset käsineet. Näyttelijöiden tanssillinen liikekieli on nautittavaa; Hengen puutteen makaaberi huumori nivoutuu yhteen kertojan säkeissä ja näyttelijän elekielessä saumattomasti. Kaunis musiikki keventää, muttei millään muotoa vesitä tekstien synkkää pohjavärettä.

Esityskielinä käytettiin suomea ja englantia. Vaikka toisaalta oli kiinnostavaa kuunnella Korppia alkukielellä, esityksen seuraaminen vaati tiukkaa keskittymistä runo runolta. Mielestäni esitys olisi voinut olla kokonaan suomeksi. Silläkin uhalla, että nevermore! olisi jäänyt kuulematta.

39BE8EA3-C4FE-42E4-AF42-02AD198B8C43

Esitettävä teos on Riihimäen teatterilta rohkea ja kunnianhimoinen valinta. Lakkautusuhan alla olleen teatterin jatkon pelasti vuodenvaihteessa Bulevardin teatteriyhdistys, joka pyörittää myös Aleksanterin teatteria.

Teatteri on kuollut!

Kauan eläköön teatteri!

 

Nähtäväksi jää, miten jatko uuden toimijan ohjauksessa sujuu. Alku on kuitenkin erittäin lupaava. Näyttämö 3T on minulle uusi tuttavuus, jonka tuotantoa ja toimintaa kannattaa seurata.

 

Lähteitä

Nousiainen, O. 1999. Edgar Allan Poen kirjallinen tuotanto. Esipuhe. –  Teoksessa Poe, Edgar Allan  Rakkauden ja kuoleman lauluja.  (Tammi 1946) Lasipalatsi, Helsinki. 5 – 32.

Roos, Vappu 1949. Suuri maailmankirjallisuus. Länsimaisen kirjallisuuden vaiheet Homeroksesta O’Neilliin. WSOY, Porvoo.

 

Lisää kauhua? Tuoretta verta

 

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: