Moniosainen dekkarisarja – miten teksti rakentuu?

Helsingin kirjamessuilla esiintyi Crime Time -osuuskunnan kirjailijakolmikko kertomassa, miten oma teossarja on syntynyt. Juontajana oli kustantaja Jouni Tervo, joka keskustelutti rikostoimittaja, kirjailija Jarkko Sipilää, kirjailija JP Koskista ja kansanedustaja, kirjailija Marko Kilpeä.

Yksittäisen dekkarin kirjoittaminen on eri asia kuin sarjan tekeminen. Tervo kyseli aluksi, mistä ideat kunkin teokseen ovat syntyneet. Kilpi kertoi, että Undertaker-sarja yksi vaikutin oli lehtiartikkeli, jossa kerrottiin kuoleman ammattilaisista. Hautausurakoitsijoita hän kohtasi muutoinkin poliisina, mutta innostui tutustumaan alaan käytännössäkin.

Jarkko Sipilä puolestaan on sekä rikoskirjailija että rikostoimittaja. Hän on ottanut tavoitteekseen kuvata poliisin työtä realistisesti. Sipilä aloitti Takamäki-sarjan vuonna 1996. Ensimmäisissä osissa poliisi nähtiin yhteiskunnan roskakuskina. Koska sarjaa on julkaistu yli kaksikymmentä vuotta, poliisikaan ei luonnollisesti enää toimi samoin kuten sarjan alussa ammatti- ja taparikollisiin erikoistunut Suhonen.

JP Koskinen otti Murhan vuosi -sarjan päähenkilöiksi kaksi yksityisetsivää. Ratkaisu motivoitui sitä kautta, että Koskinen ei itse ole poliisi tai rikostoimittaja.

Syitä kirjoittaa on yleensä yhtä monta kuin kirjoittajiakin. JP Koskinen kertoi lomailevansa dekkaria kirjoittaessaan, sillä se on tekstilajina helpommin hallittava kuin perinteinen kaunokirjallisuus. Henkilöitä on kuitenkin ymmärrettävä, jotta heistä voi kirjoittaa.

Marko Kilpi totesi, ettei pysty olemaan ilman kirjoittamista. Se on tasapainottava tekijä. Hänen tarinansa peilaavat aikaa. Kuulosti siltä, että kansanedustajanakin hän lukee eduskunnassa raportteja kirjailijan silmälasien läpi. Sipilä painotti, että vaikka kirjoittaisi vaikeista aiheista, saarnata ei saa.

Rikollisuus on suurentava musta peili.

JARKKO SIPILÄ

Rankoista aiheista kirjoittaminen vaatii kuitenkin vastapainonsa. Kullakin on omat keinonsa pitää taukoa rikosten maailmasta: Sipilä nollaa ajatuksia Xboxin ja tietokonepelien parissa, Koskinen kirjoittaa toista genreä ja Kilpi keskittyy liikuntaan ja harrastuksiin. Messuvideon lopuksi kirjailijakolmikko vilkutti etäyleisölleen iloisesti.

Katsomiskokemus oli erilainen kuin paikan päällä messuilla. Nyt olisi jaksanut kuunnella vähän pidemmänkin esittelyn.

Kommentointi on suljettu.

Start a Blog at WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: